Великобритания привика китайския посланик заради Тайван

Отношенията между Пекин и Лондон се влошиха през последните години

Свят
17:52 - 10 Август 2022
1942
Великобритания привика китайския посланик заради Тайван

Великобритания привика посланика на Китай с искане да обясни агресивното поведение на Пекин и ескалацията на действията му срещу Тайван през последните дни.

Министърът на външните работи Лиз Тръс, която е фаворит за наследник на премиера Борис Джонсън, заяви, че е извикала посланика Чжън Дзегуан, за да обясни изстрелването на китайски ракети и навлизането във въздушното пространство на Тайван.

Военните учения започнаха след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова миналата седмица. Те трябваше да продължат само 4 дни, но китайската армия ги удължи и обяви, че ще ги провежда "регулярно".

"Обединеното кралство и партньорите му осъдиха по най-категоричен начин ескалацията на Китай в региона около Тайван, както се вижда от неотдавнашното ни изявление на Г-7", заяви Тръс. "Възложих на официалните лица да извикат китайския посланик, за да обясни действията на страната си".

"През последните месеци наблюдаваме все по-агресивно поведение и реторика от страна на Пекин, които застрашават мира и стабилността в региона", обяви още британският външен министър, цитирана от АФП.

Отношенията между Китай и Великобритания се влошиха през последните години, особено след като Лондон осъди третирането на мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян и подкрепи продемократичните протести в Хонконг.