Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 млрд. паунда

ЕС
14:15 - 28 Април 2023
1603
Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 млрд. паунда

Великобритания продава на Полша ракети за 1,9 милиарда паунда (2,37 милиарда долара), съобщава "Ройтерс".

Британският клон на европейския производител на ракети MBDA сключи сделка с Варшава, съгласно която ще ѝ предостави проектирана от Великобритания система за противовъздушна отбрана.

"Радвам се, че правим още една крачка напред в дълбоките исторически отношения в областта на отбраната на Великобритания и Полша с подписването на най-голямата досега сделка за износ на отбранителни способности между Обединеното кралство и Полша", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Ракетната сделка предвижда Великобритания да достави 22 полски батареи за противовъздушна отбрана с британски общи противовъздушни модулни ракети (CAMM) и пускови установки. Правителството посочва, че договорът ще осигури над 500 работни места в британския клон на MBDA.

Компанията е собственост на френската Airbus и британската BAE Systems - и двете с дял от 37,5%, както и на италианската отбранителна и космическа група Leonardo, притежаваща останалите 25%.

Разработените от Великобритания ракети CAMM вече са разположени в Полша с британската армия, за да защитават нейното въздушно пространство след нахлуването на Русия в Украйна.

Системата може да атакува въздушни цели на разстояние до 25 километра и е в състояние да порази обект с размер на топка за тенис, движещ се над скоростта на звука.

Миналата година Лондон, Варшава и Киев се договориха да развият тристранно сътрудничество чрез укрепване на своите отбранителни способности и източния фланг на НАТО.