Великобритания санкционира още близки до Путин

Днес бяха наложени санкции и на 29 регионални губернатори от цяла Русия

Русия
15:54 - 26 Юли 2022
1625
Великобритания санкционира още близки до Путин

Правителството на Обединеното кралство разшири списъка със санкции срещу Русия, като вкара в него Виталий Хоценко и Владислав Кузнецов - премиера и първия заместник-председател на така наречените "Донецка и Луганска народни републики". Те получават забрана за пътуване във Великобритания и активите им на острова се замразяват заради подкопаване на украинската териториална цялост.

"Хоценко и Кузнецов са изпратени да изпълняват политиките на Русия в целия завладян регион, като подкрепят плановете на Путин за незаконно анексиране на по-голяма част от Украйна и използване на фалшиви референдуми за фалшиво легитимиране на окупацията", пише в аргументацията си правителството на Борис Джонсън.

Днес бяха наложени санкции и на 29 регионални губернатори от цяла Русия. Кремъл е наредил на губернаторите да превеждат средства на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, като по този начин улесняват руската окупация в опитите ѝ да откъсне територия от Украйна.

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко и заместникът му Олег Свириденко също са санкционирани от Великобритания. Двамата потискат собствения си народ, като се насочват срещу онези, които се изказват срещу войната. Те разширяват правомощията си за задушаване на свободата на словото на руските граждани, като подписват нов закон, който увеличава критериите за "чуждестранни агенти". Тези, които бъдат признати за виновни, ще бъдат заклеймени като престъпници и ще им бъде забранено да получават държавно финансиране, да преподават в държавни университети, да работят с непълнолетни или да предоставят експертиза по въпроси, свързани с околната среда.

В черния списък попадат още Сарвар и Санджар Исмаилови, племенници на крупния руски олигарх Алишер Усманов, който има тесни връзки с Кремъл. И Сарвар, и Санджар имат значителни интереси в Обединеното кралство, като се смята, че притежават жилища в Хайгейт и Хампстед Хийт.

"Ще продължим да налагаме строги санкции на онези, които се опитват да легитимират незаконната инвазия на Путин, докато Украйна не надделее", обяви външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс.

В координация с ЕС, Великобритания санкционира и две групи сирийски граждани. Едната група е отговорна за набирането на сирийци, които да се бият в руската война в Украйна, а другата подкрепя репресивния сирийски режим.

Днешните санкции надграждат пакета от строги мерки на Обединеното кралство срещу Русия, който включва повече от 1100 физически лица и над 100 предприятия. Неотдавна влязоха в сила и допълнителни правомощия, включително забрана на нови инвестиции на Обединеното кралство в Русия, забрана за внос на руско злато от водещия в света пазар на кюлчета в Обединеното кралство и по-нататъшно разширяване на критериите за това кой може да бъде санкциониран.