Великобритания се готви за режим на тока през януари

Лондон разработва планове за организирано временно спиране на електроенергията за индустрията и домакинствата

Новини
12:28 - 11 Август 2022
2441
Великобритания се готви за режим на тока през януари

Великобритания разработва планове за организирано временно спиране на тока за индустрията и домакинствата през зимата, когато студеното време може да съвпадне с евентуален недостиг на газ, съобщи агенция Bloomberg.

Недостигът на електроенергиен капацитет може да достигне около една шеста от най-високото потребление, според последния "приемлив най-лош сценарий" на правителството. И нова може да се случи, дори след като въглищните централи бъдат пуснати отново в експлоатация, посочва агенцията, цитирайки източници, запознати с плановете на правителството.

При тази перспектива, съчетана с температури под средните и намален внос на електроенергия от Норвегия и Франция, Великобритания може да бъде изправена пред варианта за четири дни през януари, когато може да се наложи да задейства спешни мерки за пестене на газ.

Английската Централна банка предупреди миналата седмица, че Великобритания е на път към продължителна икономическа рецесия, тъй като безпрецедентните цени на енергоносителите ще тласнат инфлацията към 13% на годишна база.