Великобритания се подигра на руската ракета "Кинжал"

Русия
12:39 - 19 Декември 2023
2165
Великобритания се подигра на руската ракета "Кинжал"

Много от изстреляните по цели в Украйна руски ракети "Кинжал" най-вероятно са пропуснали предвидените си цели, а Украйна има успех в прехващането на това "предполагаемо непобедимо" оръжие. Това пише в днешната сводка на британското разузнаване, качена в платформата Х.

Британското министерство на отбраната смята, че "бойният дебют" на "Кинжал" в Украйна е със смесен резултат тоест не отговаря на прокламациите на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин за "супероръжие". Путин говори за тези нови руски "супероръжия" официално за пръв път през 2018 година.

Според британското разузнаване, на 14 декември Русия е изстреляла поне един "Кинжал" срещу цел в Централна Украйна, вероятно военно летище. В украински и руски източници се коментираше, че става въпрос за летището при Староконстантиновка. Оттам излитат украинските изтребители, които стрелят с ракети като Storm Shadow и SCALP. Летището не за пръв път е цел на Русия, но и досега продължава да функционира.