Великобритания ще строи шест кораба за морската си пехота

Свят
11:53 - 14 Май 2024
866
Великобритания ще строи шест кораба за морската си пехота

Великобритания ще поръча до шест нови военни кораба за Кралските морски пехотинци, съобщава "Ройтерс".

Правителството вече посочва къде ще бъде насочено наскоро обявеното увеличение на разходите за отбрана.

През април британският премиер Риши Сунак обяви, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП годишно до 2030 г., като посочи, че британската оръжейна индустрия трябва да бъде на "военна основа" в момент, когато светът е най-опасен от Студената война насам.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че новите плавателни съдове, известни като многоцелеви кораби за поддръжка, ще бъдат построени във Великобритания и ще помогнат за укрепването на британските командосни сили за десантни специални операции за битките на бъдещето.

През 2022 г. правителството обяви, че ще построи нови кораби за Кралските морски пехотинци.

"Това е нещо, което вече можем да направим, защото парите са обещани за отбрана", посочи Шапс.

Два настоящи десантни кораба на Кралските морски пехотинци - HMS Albion и HMS Bulwark, няма да бъдат спирани преди планираните дати за извеждане от експлоатация през 2033 г. 2034 г.

Шестте нови плавателни съда са част от програма за 28 кораба и подводници, които се строят или са в процес на подготовка за британския флот. Шапс определи това като "нов златен век за британското корабостроене".

BAE Systems - най-големият изпълнител на военни поръчки на Великобритания, и друга британска отбранителна компания - Babcock, са сред компаниите, участващи в изграждането на въпросните 28 кораба.