Великобритания спря доставките на газ към Европа по основен тръбопровод

Новини
15:33 - 05 Март 2023
3833
Великобритания спря доставките на газ към Европа по основен тръбопровод

Доставките на газ по един от най-важните маршрути от Великобритания за Европа са спрени по технически причини, съобщава Bloomberg, цитирайки компанията, която оперира съоръжението – Interconnector.

Износът по основен тръбопровод, който доставя природен газ в Европа от Великобритания през Белгия, е спрян поради повреда на оборудването. По предварителни прогнози ремонтът ще продължи до 8 март.

Отбелязва се, че тръбопроводът се е превърнал във важен източник на енергийни ресурси за ЕС след намаляването на вноса от Русия.

Съюзът премина зимата с рекордни запаси от газ в подземните хранилища - по последни данни те са запълнени почти на 60 %, което е двойно повече от нивото от предходната година.

В същото време, както заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, износът от Русия е намалял с 80% през осемте месеца на миналата година, но ЕС успя значително да увеличи доставките на американски втечнен газ. В края на 2022 г. те са се увеличили с 2,4 пъти, надхвърляйки 50 милиона тона.