Великобритания трябва да продължи преговорите с ЕС

Това заяви държавният секретар на САЩ Антони Блинкън

ЕС
11:03 - 14 Юни 2022
2381
Великобритания трябва да продължи преговорите с ЕС

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън призова британския си колега Лиз Тръс да продължи "добросъвестните" преговори с Европейския съюз, на фона на спора за Протокола за Северна Ирландия, който трябва да бъде приложен след Брекзит, пише американският вестник "Политико".

В разговор с Тръс, Блинкън я призова "да продължи добросъвестните преговори с ЕС за постигане на решение, което запазва ползите от Споразумението от Белфаст (известно като Споразумението от Разпети петък за мира в Северна Ирландия)", според информация на Държавния департамент.

Съобщението от Вашингтон идва, след като британското външно министерство представи в понеделник в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на британските министри да изключат части от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че причинява политически и търговски смущения в Северна Ирландия.

ЕС вече даде ясно да се разбере, че ще обмисли съдебни действия срещу Обединеното кралство, докато депутатите от Демократическата партия в САЩ, с които Обединеното кралство таи надежда да сключи търговска сделка, побързаха да призоват за предпазливост.

Ричард Нийл, който председателства Комисията по методи и средства на Камарата на представителите и ръководи скорошна делегация на САЩ в Обединеното кралство и Ирландия, заяви, че ще продължи да настоява "Обединеното кралство и ЕС да намерят съвместни, договорени решения за търговските споразумения след Брекзит. "

Той добави: "Трябва да си сътрудничим и да останем единни за възстановяването на нашата глобална икономика след пандемията и в подкрепата на украинския народ в лицето на непредизвикана война на Русия. САЩ остават гарант за историческото Споразумение от Разпети петък и мира на остров Ирландия , която всички страни трябва да защитават и да надграждат за бъдещите поколения."

Неговият колега от комисията Брендън Бойл, също демократ, отиде по-далеч, като предупреди, че законопроектът на Обединеното кралство "явно нарушава международното право" и подчерта че в парламента на Северна Ирландия доминират защитниците на Протокола. "Народът на Северна Ирландия говори силно и ясно. Британското правителство трябва да го чуе."

Президентът на САЩ Джо Байдън, който има ирландски произход, преди това подчерта собствената си загриженост, че споровете след Брекзит между Лондон и Брюксел могат да застрашат мирния процес.

Говорител на Държавния департамент заяви в понеделник, че приоритетът на Вашингтон "остава да защитава ползите от Споразумението от Белфаст (от Разпети петък) и запазването на мира, стабилността и просперитета за народа на Северна Ирландия".

Те посочиха, че САЩ са "приветствали разпоредбите" в споразумението за Брекзит "като начин за справяне с практическите предизвикателства за запазване на отделни пазари на ЕС и Обединеното кралство, като същевременно предотвратяват връщането на митническата инфраструктура на сухопътната граница" между Северна Ирландия и Ирландия.

"Ние подкрепяме силно и тясно партньорство между ЕС и Обединеното кралство. Въпреки това признаваме, че има предизвикателства по отношение на прилагането на Протокола за Северна Ирландия", добави говорителят. "Призоваваме Обединеното кралство и ЕС да се върнат към преговорите за разрешаване на тези различия. Трансатлантическият мир, сигурност и просперитет се обслужват най-добре от силно Обединеното кралство, силен ЕС и възможно най-близките отношения между тях."