Великобритания въвежда дигитални ваксинационни сертификати

Към днешна дата 67% от възрастните британци (35,5 милиона души) са получили първата ваксина

Свят
12:52 - 11 Май 2021
2631
Великобритания въвежда дигитални ваксинационни сертификати

Ваксинационни сертификати за британци, пътуващи в чужбина, предимно на почивки, ще бъдат издавани от Националната здравна служба (НЗС) от 17 май като приложение за смартфони и таблети, пише британският вестник Таймс.

Такива сертификати, без да се посочват данни за резултатите от тестовете за коронавирус, ще се издават само на британците, на които са получили две дози от ваксината. Тези без смартфони могат да се обадят на номер 119 и да получат хартиен сертификат, потвърждаващ тяхната ваксинация. Наличието на такива документи е предпоставка за пътуване на британски туристи до най-популярните за тях дестинации за почивка, включително Гърция, която отдавна очаква това в преговори с британските власти.

За да използват приложението, жителите на Обединеното кралство трябва да се регистрират и да го направят поне две седмици преди да пътуват в чужбина. Като алтернатива те могат да кандидатстват за хартиен сертификат, който ще бъде на разположение пет дни след втората доза ваксина. Ще отнеме още пет дни, за да бъде доставен до адрес.

Всички желаещи „ще имат достъп до безплатното приложение NHS на мобилни устройства като смартфони или таблети от 17 май“, се казва в изявление на британските власти, които препоръчват да се регистрират за тази цел „преди да резервират международни пътувания“.

Към днешна дата 67% от възрастните британци (35,5 милиона души) са получили първата ваксина, а 34% (17,9 милиона души) са получили и втората. Ваксинацията на хора над 40 години приключва в страната и през следващите седмици и ще бъдат обхванати тези над 35 години.