Великобритания забрани стипендианти от Афганистан

Новини
14:22 - 15 Август 2021
1783
Великобритания забрани стипендианти от Афганистан

Британското правителство информира афганистанските студенти, на които бяха предложени стипендии за обучение във Великобритания през новата учебна година, че няма да могат да заемат местата си поради невъзможност да бъдат уредени техните документи от посолството в Кабул на фона на тревожната обстановка в страната.

Престижните стипендии „Чевенинг“ се присъждат на лица с доказан лидерски потенциал и богат академичен опит от страни от цял свят, но тази година афганистанските студенти няма да са сред тях.

От британското външно министерство съобщиха, че ситуацията в Афганистан е такава, че посолството в Кабул няма да може да им издаде необходимите документи и визи.

Очаква се посланикът и целият персонал да бъдат евакуирани. Решението на Форин офис бе критикувано от двама бивши министри на консерваторите. Дейвид Лидингтън написа в Туитър, че „това е погрешно от морална гледна точка и против интересите на Великобритания“.

Лидингтън допълва, че се надява премиерът Борис Джонсън и външният министър Доминик Рааб да преразгледат спешно взетото решение. Бившият министър за международно развитие Рори Стюърт каза, че е голямо разочарование, че не може да бъде решен въпроса с издаването на визи за студентите.

Междувременно бившият командващ британските въоръжени сили генерал Ричард Барънс предупреди, че изтеглянето на войските на съюзниците от Афганистан е било стратегическа грешка, която ще доведе до възраждането на тероризма.