Великобритания започва денонощна ваксинация

Това потвърди премиерът Борис Джонсън в сряда

Свят
17:04 - 13 Януари 2021
2362
Великобритания започва денонощна ваксинация

Великобритания започва да прилага ваксини за Covid-19 денонощно в нови центрове възможно най-скоро, потвърди премиерът Борис Джонсън в сряда, цитиран от медиите на Острова.

Пред депутатите от Камарата на общините, Джонсън обясни, че подробности за денонощната ваксинация ще бъдат предоставени от неговия здравен секретар.

Джонсън разкри по-рано през седмицата, че ваксинационните центрове ще започнат да ваксинират хората без прекъсване, тъй като правителството иска да ваксинира около 15 милиона души до средата на февруари.

Критикуван от лидера на Лейбъристката партия Стармър за изоставащи мерки срещу Covid-19, Джонсън коментира, че мерките за блокиране изглежда работят.

Стармър подчерта, че ще са необходими допълнителни и по-строги мерки, тъй като сега ситуацията е по-лоша.

Длъжностни лица коментират, че към момента са ваксинирани 2,4 милиона души. Сега ваксинациите се предлагат на четири групи с най-висок приоритет.

Премиерът обясни, че огромна мрежа от 233 болници, 1000 кабинета за общопрактикуващи лекари, 200 аптеки и 50 центъра за масова ваксинация вече работят "изключително бързо", но "в момента ограничението е за предлагане" на ваксината.

AstraZeneca заяви, че очаква до два милиона дози седмично от ваксината Оксфорд до средата на февруари.

Производството е биологичен процес, който не може да се ускори, но компанията е уверена, че ще достави десетки милиони дози през първото тримесечие на 2021 година.

Отглеждането на клетките отнема 58-60 дни, след което са необходими още 28 дни, за да се превърне суровият продукт във флакон с ваксина.

Всяка партида трябва да премине 60 теста за качество, включително потвърждение, че ваксината съдържа правилната генетична последователност за протеина на коронавирусен пик и потвърждаване на чистотата.