Великобритания започва масово тестване на населението

Актуални новини
14:04 - 19 Август 2020
1269
Великобритания започва масово тестване на населението

Великобритания планира да започне редовни тестове за COVID-19 на цялото население, за да ограничи разпространението на вируса и да намали ограниченията, засегнали тежко страната, предаде Ройтерс. 

Здравният министър Мат Ханкок оповести, че правителството изпробва редица нови, по-бързи тестове, които могат да дадат моментален резултат и се надява те да бъдат въведени към края на годината. 

Правителството на премиера Борис Джонсън беше подложено на тежки критики заради подхода си към борбата с пандемията. Критиците му заявяват, че се е забавил с въвеждането на карантина, както и със започването на тестове, които да покажат доколко се е разпространил вирусът. Сега Великобритания има най-високата смъртност в Европа и най-тежкото свиване на икономиката сред страните с големи напреднали икономики.

"Масовите тестове на населението, при които ще превърнем в норма хората да си правят редовни тестове, което ще ни позволят да възстановим отново някои свободи, е голям проект на правителството", заяви Ханкок пред радио Би Би Си.

Правителството твърди, че в момента разполага с капацитет за над 335 000 теста. Броят на случаите във Великобритания започна да нараста през последните седмици с над 1000 потвърдени случая за осем от последните десет дни.