Великобритания затяга санкциите срещу Иран

Свят
14:48 - 24 Април 2023
1736
Великобритания затяга санкциите срещу Иран

Великобритания засили санкциите си срещу Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) на Иран, съобщава "Франс прес".

Наказателните мерки са част от новите ограничения спрямо Техеран за предполагаеми нарушения на човешките права.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли обяви забрана за пътуване и замразяване на активи на четири лица и КГИР "в неговата цялост".

Той посочи, че забраната е въведена в координация със Съединените щати и Европейския съюз, но не разкри повече подробности.

Клевърли беше подложен на натиск от членове на парламента да разшири санкциите срещу членовете на КГИР и да го забрани като терористична организация.

Обединеното кралство, заедно със своите западни съюзници, засили санкциите срещу висши служители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция след насилственото потушаване на протестите в Иран.

От октомври миналата година спрямо над 70 ирански длъжностни лица и организации са въведени замразяване на активи и забрани за пътуване във Великобритания.

По данни на британското външно министерство сред последните санкционирани са четирима командири на КГИР, "под чието ръководство силите на КГИР са открили огън по невъоръжени протестиращи, което е довело до многобройни смъртни случаи, включително на деца".

Освен това въпросните лица са "задържали произволно и протестиращи".

"Иранският режим е отговорен за бруталните репресии срещу иранския народ и за разпространението на кръвопролития по света", подчерта Клевърли и допълни, че по тази причина страната му е наложила над 300 санкции срещу Иран, включително срещу КСИР като цяло.

В отговор на предишни наказателни мерки Иран реципрочно наложи свои собствени санкции на Обединеното кралство и ЕС.