Великолепно празнично настроение за Никулден в Бургас, Несебър и Поморие (СНИМКИ И ВИДЕО)

Музиканти се грижат за хората, а други раздават рибена чорба

Новини
17:10 - 06 Декември 2023
4026
Великолепно празнично настроение за Никулден в Бургас, Несебър и Поморие (СНИМКИ И ВИДЕО)

Празник без музика не може и затова Община Бургас и музикантите в града са се погрижили на бургазлии да им е весело и празнично през целия ден. Концертите вече започнаха, а местата за музикални забавления са в градинката до Часовника, където постепенно една след друга ще се изявяват групите „Горещ пясък“, Lemon Bo и Yasen end friends.

На ул. „Богориди“ до Археологическа експозиция на РИМ-Бургас ще свирят Бургаския духов оркестър, групите „Euphoria” и „FOUR”, а на ул. „Александровска“ срещу Безистена - “Once”, „Cloud embraced“ и „Stiff Bones“.

За доброто настроение на всички минувачи през празния ден се грижат и група „Силует“ на площад „Тройката“, а на площад „Св. св. Кирил и Методий“ - ВГ „Морски песъчинки”, хор „Милка Стоева“, фолклорен състав „Трепетлика“, ДФА „Трите пъти“, ТА „Лукойл“, ТС „Златен пламък“, ФТА „Никола Гинов“, ДФТА „Радост“, ФТА „Атанас Манчев“. На ул. „Александровска“ и ул. „Милин камък“, до „EscoBar“ и „Papa Beer“ ще има DJ party.

А от 17.30 часа на площад „Тройката“ ще започне и големият празничен Никулденски концерт, по време на който по традиция ще бъде запалени светлините на коледната елха. В него ще участват любими изпълнители като Ева Найденова, Мария Мутафчиева, Стефан Илчев, Димитър Атанасов, Гергана Великова, ВА „Фортисимо“, Дует „Бургас“, Вокално трио Déjà vu, Група „Горещ пясък“, Група FOUR, Група „Силует“.

Несебър също отбеляза Никулден с богата празнична програма. Всяка година градът на ЮНЕСКО отдава дълбока почит и благодарност към светеца, укротител на бурите и пазител на рибари, моряци и мореплаватели

На 6-ти декември православният свят отбелязва Деня на един от най-големите християнски светии - Николай Чудотворец. Всяка година Несебър отдава дълбока почит и благодарност към светеца, укротител на бурите и пазител на рибари, моряци и мореплаватели.

„Днес честваме свети Николай Чудотворец, пазителя и кормчията, направляващ кораба на живота ни. Той разбива вълните пред нас и ни помага през житейските бури. Пожелавам на всички рибари и моряци спокойно и благодатно море и нека светията да ги пази и благославя с изобилие и пълни мрежи. Благодаря на всички мои съграждани за подкрепата и съпричастността по време на светите празници, в които отваряме сърцата си за добри дела“ – поздрави кметът на община Несебър Николай Димитров.

Молитва към светеца и благослов за рибарите и моряците отправи отец Петър - свещенослужител в несебърския храм „Св. Успение Богородично“. След края на тържествената служба той хвърлиха цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Денят бе отбелязан с раздаване рибен курбан, с който Община Несебър традиционно черпи за празника.

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия приемат християнството и неговите ценности и традиции. Съдбата му е неразривно свързана с морето, което е източник на препитание и сигурност през дългата история на града. Затова датата, на която православната църква отбелязва деня на св. Николай Чудотворец – закрилника на рибарите, е тачен, чакан и тържествено отбелязван във всеки несебърски дом.

Ден преди Никулден посетителски център по рибарство и морско дело стана новото културно-историческо бижу на Поморие. Градът вече разполага с още един интересен туристически обект.

Още през април опасната сграда на бившата Водна кула бе изцяло реновирана. Днес, благодарение на екипа на Исторически музей – Поморие, тя вече е превърната в красив и интересен морски кът, който ще бъде още една атракция за жителите и гостите на града. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Поморие Иван Алексиев, директорът на Историческия музей д-р Антон Карабашев и общинският съветник Ива Кусева.

„Радвам се, че Община Поморие, Общински съвет – Поморие и аз като кмет съхраняваме традициите и духа на древно Анхиало, правейки така, че те да бъдат вписани в днешно Поморие. За да бъде един град туристическа перла, трябват туристически атракции. А назад във времето, за 12 години, ние създаваме атракции, които представят живата историческа памет. Това аз разбирам като родолюбие и обич към града си и благодаря на всички, които положиха усилия за този нов център. А ние ще продължим да пазим духа на древните анхиалци и да го предаваме на децата си!“, каза кметът Иван Алексиев.

С огромна благодарност към местните рибари се обърна и д-р Антон Карабашев. Той изказа признателност към поморийците, дарили предмети и съоръжения за експозицията, и разказа повече за работата по съживяване на сградата. Д-р Карабашев сподели още, че основната цел на усилията, които той и колегите му полагат, е запазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство на община Поморие.

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената програма продължи с етюд на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален поздрав към всички поднесоха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас под ръководството на Анета Драгнева-Данаилова. Специални гости на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, директорът на РИМ Бургас д-р Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със значителен принос в създаването на своеобразния музей.

Само вчера, в деня на откриването, бе изложено средно водолазно оборудване от 30-те години на миналия век, любезно предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас. Като част от постоянната експозиция в центъра е автентична дървена лодка – дарение от Георги Карталов. Изложени са още древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно представяне на нощен риболов с аламани.

„Да превърнем старата водна кула в Посетителски център по рибарско и морско дело не беше никак лесна задача. От една страна морското дело е много всеобхватна тема, а от друга страна рибарството и традициите, свързани с този поминък, са толкова древни, колкото е древен и нашият град. Типично като историци решихме да подходим по следния начин – да разделим пространството на 3 нива и да представим експозициите хронологично.“, обясни уредник-историкът Любка Николова. Първият етаж е сектор „Античност и средновековие“, вторият етаж е „Османски период и ново време“, а третият етаж е „Ново и най-ново време“.

Дейностите за обновяване на интересната конструкция бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта за реконструкция бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

Съществуващите в близост до водната кула обекти, складове и гаражи, също бяха изцяло реконструирани и ще бъдат използвани за ателиета, някои от които ще представят историята на поморийското ДОСО (Държавна организация за съдействие за отбраната), както и в арт кътове за интересни сувенири, приложно и изящно изкуство.

До 22.12.2023 г. Посетителският център по рибарство и морско дело може да бъде посетен безплатно. След 1 януари 2024 година екипът ще обяви часове и условия за посещение.