Велинградската болница остава без лекари?

Медиците готови с колективна оставка заради липсата на единен подход за борба с COVID-19

Топ
07:51 - 25 Юни 2020
2903
Велинградската болница остава без лекари?

Община Велинград може да остане без болница след като медиците в местната лечебница заплашиха с колективна оставка. 

Основните мотиви на лекарите са "непрекъснатото променящи се заповеди, указания, правила и инструкции на МЗ, РЗИ и НЗОК относно лечението и поведението спрямо болни с COVID-19". 

В самата болница няма условия за лечение на коронавирусa и заради малкия състав не може да се разделят потоците - както за прием на самите пациенти, така и на лекарите. Болницата няма и не може да има инфекциозно отделение, а един лекар поема няколко линии. Самите лекари не искат оставката им да се тълкува като отказ да поемат своите отговорности и страх. Те подчертават, че в момента в болницата се лекуват 7 болни с доказан COVID-19 и се наблюдават още 5 съмнителни пациенти. Това е при общо 5 разрешени легла за заболяването по спецификация.

Персоналът на болницата настоява за ясни правила как да се лекуват болните в малките общински болници и правила за превеждаме на тежкоболните пациенти в по-големите болници с възможности за лечение на заболяването.

Управителят на болницата Жеко Чешмеджиев подкрепя колегите си и обяви, че вчера след дълги преговори с пловдивска болница тежкоболен пациент е бил прехвърлен там.