Велислав Минеков става ректор на Художествената академия?

Интелектуалецът кандидат за поста, след като Николай Драчев подаде оставка

Топ
16:38 - 14 Декември 2019
4840
Велислав Минеков става ректор на Художествената академия?

Скулпторът Велислав Минеков е възможно да стане новият ректор на Националната художествена академия (НХА). Той е номиниран за поста, след като предшественикът му проф. Николай Драчев подаде оставка вчера. Изборът за ръководител на висшето учебно заведение ще бъде на 15 януари. Дотогава на поста, като и.д. ректор е доц. Бойка Доневска, която бе заместник на професора.

Причината за оставката на стария ръководител на ВУЗ-а е скандалът в Академията около липсата на пари за заплати. Близо 200 преподаватели и служители на академията не са получавали възнаграждения от 2 месеца. Във ВУЗ-а бе назначен и одит за да се види къде са отивали средствата.  

Проф. Драчев оправдаваше дефицита с ниския бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев обаче преди ден обясни, че всъщност средствата са отговори, че парите за заплати са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

От пресцентъра на НХА съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието за решаване на проблемите в Художествената академия.