Велислава е невинна! Тютюневите складове изядоха главата на Минеков

Бившият министър разиграваше среднощни драми, оплака се, че го заплашват с убийство

Култура
17:30 - 03 Февруари 2023
6354
Велислава е невинна! Тютюневите складове изядоха главата на Минеков

Непрекъснатите скандали в Народния театър със сигурност подкопаваха постоянно престижа на служебния кабинет, но не те взеха главата на министъра на културата проф. Велислав Минеков, научихме от източници в кулоарите на "Дондуков". Скулпторът беше част от 3 служебни правителства, преди президентът Румен Радев да го смени в кабинета "Донев 2" с диригента Найден Тодоров.

Минеков взе явна страна в спора в Народния театър, като застана срещу директора му Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева, бивш депутат и имиджмейкър на ДПС.  Това накара по-голямата част от актьорския състав да пусне писмо до президента Радев, с което да поиска оставката на министъра. Сред защитниците на директора бяха имена като Георги Мамалев, Деян Донков, Карамазов, Биляна Петринска, Радина Кърджилова и още няколко звезди.

Тези трусове са далеч от истинската причина Радев да се отърве от вечния протестър. Кучето е заровено в драмата около прочутите Тютюневи складове в Пловдив.

Минеков нахлува в имота в нощта на 1 септември

В края на август, Минеков организира нощна акция, при която скъса ограничителни ленти и нахлу в частния имот на "Кепитъл Холдинг Груп", сниман от няколко телевизии, свикани за представлението му. Имотът е купен от фирматана 30 декември 2021 г. Той е на границата на “Историческа зона Филипопол - Тримонциум - Пловдив”. Когато имотът се намира в гранична зона, той може да бъде съборен по всяко време, без да се изисква разрешение и без съгласуване с контролен орган.

На 18 август 2022 г. община Пловдив съгласува двата плана на холдинга и от този момент няма никакви законови пречки за събарянето на сградите. На 24 август започва събарянето.

Минеков обаче не спи. Седмица по-късно свиква Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, чрез който декларира сграда с идентификатор 56784.522.764.2, като единична културна ценност Съветът, свикан по спешност, в нарушение на правилата взема решение сградата да се обяви за недвижима културна ценност. Любопитна подробност е, че Минеков подменя целия състав на съвета преди това спешно заседание.

Министърът обявява празен парцел за културна ценност

От фирмата няколко пъти казват на министъра, че ако смята, че разрушават недвижима културна ценност, следва да издадат заповед за спиране разрушаването на сградите, в съответствие с разпоредбите на закона за културно наследство. Такава заповед не е издадена. През нощта на 1 срещу 2 септември служебният министър нахлува в имота и пред телевизионни камери твърди, че няма да позволи да се разруши сградата, която вече е разрушена.

На 13 септември Велислав Минеков подава официални жалби до МВР и Прокуратурата на Република България (ПРБ) заради заплаха за убийство покрай скандала с тютюневите складове в Пловдив.