Велислава Панова сади БГ рози в центъра на Ванкувър (СНИМКИ)

Личности
13:37 - 04 Октомври 2022
3875
Велислава Панова сади БГ рози в центъра на Ванкувър (СНИМКИ)

Български рози може скоро да красят парка на розите в географския център на канадския град Ванкувър. Идеята за инициативата дойде след двустранни срещи, проведени между генералния консул на България в Торонто – журналистът Велислава Панова, и кметовете на две населени места - Ричард Стюарт (Кокуитлам) и Майк Хърли (Бърнаби). Именно в тези райони на града живее и най-голямата част от българските граждани в Британска Колумбия.

Освен с розова градина, кметовете заявиха готовност да подкрепят българската общност в населените си места и с участие в планирания за догодина Фестивал на българската шевица с работно име „Канатица“ (елемент от българската шевица).

Организацията за фестивала е на местното Българо-канадско дружество с подкрепата на генералното консулство на България в Торонто.

Градоначалниците на Кокуитлам и Бърнаби изразиха желание да помогнат и за общинско помещение, което да послужи за Български културен център. В Кокуитлам кметът Стюарт има идея да се изгради мултикултурен център на нациите.

„Там България ще има своето място и ще може да стане по-видима за местните жители чрез изявите на българското дружество, подкрепени от генералното консулство на България в Торонто“, отбелязват от дипломатическото ни представителство.

През 2023 г. консулството има идея да организира и „Дни на България“ в провинция Британска Колумбия. По време на събитията участие ще вземат както български граждани от района, така и местни жители.