Велизар Енчев: Защо ПЕС мълчи за България?

Актуални новини
14:47 - 02 Септември 2020
6174
Велизар Енчев: Защо ПЕС мълчи за България?

Вече сме във втория месец на антиправителствените протести, но Партията на европейските социалисти пази гробно мълчание за случващото се в България. Втори месец Сергей Станишев не намира за необходимо оглавяваната от него ПЕС да излезе с декларация в подкрепа на българския протест, както вече направи за протестиращите в Беларус.

С тези критични думи журналистът Велизар Енчев се обръща към лидера на формацията Сергей Станишев. 

"Тези дни парламентарната група на Германската социалдемократическа партия, която е част от управляващата коалиция в Германия, обяви своята "солидарност с проевропейските протести в България". Но и това не пробуди заспалата ПЕС?", пише още Енчев и продължава с въпросите: 

"Защо ПЕС мълчи? Защо председателят й, който най-добре познава ситуацията, не реагира на българската криза – нито с лична оценка, нито с декларация на ПЕС? Наскоро Станишев реагира, но в полза на ГЕРБ и на подкрепящата я в Брюксел Европейска народна партия. В разгара на протестите той призна, че България се намира в тежка криза, но призова политиците да бъдат... по-смирени".

Според Енчев Станишев откровено агитира за ГЕРБ.

"Водачът на ПЕС зове БСП смирено да приеме библейската притча, като поднесе и двете си бузи на ГЕРБ. Решението на Станишев сякаш е писано от самия Борисов: За да си върне интелигентността, БСП трябва да се раздели с Корнелия Нинова! Всъщност не беше ли Станишев човекът, нарекъл Борисов „държавник“? Ето отговорът на въпроса защо ПЕС мълчи за България", анализира поведението му той.