Велизар Шаламанов: 15 милиарда са нужни за превъоръжаване на армията

Процесът по закупуване на F-16 е опорочен, смята експертът

Политика
21:40 - 05 Юли 2019
2342
Велизар Шаламанов: 15 милиарда са нужни за превъоръжаване на армията

Парите за покупката на нови изтребители за българските въоръжени сили са само малка част от сумата, необходима за модернизацията на армията ни. Това заяви бивш министър на отбраната и настоящ председател на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации Велизар Шаламанов в "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Цялостната програма за превъоръжаване по мое мнение е на стойност 15 милиарда лева за следващите 10 години", изчислява експертът, според когото за сумата роля има и забавянето на процеса.

"Трябва да се създаде Национална програма за превъоръжаване, така че българското общество да бъде наясно с цялостната цена за трансформиране на въоръжените сили", категоричен е председателят на Надзорния съвет на агенцията на НАТО за информация и комуникации.

Тези пари неизбежно ще бъдат похарчени, но важното е да не стане така, че да бъдат изразходвани, без да имаме реална модернизация на въоръжените ни сили, смята Шаламанов.

Що се отнася до дебата за покупката на американските изтребители F-16, според него процесът за избор на самолети е пострадал от липсата на прозрачност и като пример в това отношение той даде Словакия, където е имало обществен дебат по темата.

Що се отнася до характеристиките на F-16, това е модерният самолет, който се е доказал в практиката и позволява на България да придобие способности, съвместими с тези на съюзниците ѝ, убеден е експертът.

"Самият факт, че параметрите на този процес на придобиване са подготвени от експертите, показва, че те са преценили F-16 като една възможна опция", смята Шаламанов, но отбеляза, че никъде не казано, че е задължително това да бъде новият ни изтребител.