Велизар Шаламанов: Изправени сме пред големи предизвикателства от национален характер

Намираме се в началото на процес на дълбока трансформация в ЕС и НАТО, заяви бившият военен министър

Политика
17:36 - 15 Май 2021
2748
Велизар Шаламанов: Изправени сме пред големи предизвикателства от национален характер

"Пред България има сериозни предизвикателства от национален характер. Намираме се и в началото на един процес на дълбока трансформация и в ЕС, и в НАТО, и в света като цяло. Позиционирането на България зависи от визията и лидерството на правителството”. Това заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов.

„Бил съм служебен министър. В това време служебното правителство не може да свърши много неща, но така или иначе всяко едно управление има ангажименти за това държавата да бъде способна да преодолява предизвикателства и това наистина е голяма отговорност”, каза още той.

И допълни: „Какво ще бъде свършено – ще разберем в следващия парламент, защото от първия ден на събирането на новия парламент, той ще има възможност да осъществи парламентарен контрол и се надявам, че това правителство няма да бяга от парламента както това на „Борисов 3”.

Шаламанов е категоричен, че има нужда от радикална реформа в администрацията. „Това, което беше създадено през 1999 и 2000 г. – да имаме европейски правила за развитие на администрацията беше унищожено през последните 20 години. Не е нормално на важни агенции и на всички постове в администрацията извън политическите кабинети, да могат да бъдат правени назначения без ясен подбор”, посочи Шаламанов.