Велизар Шаламанов остро: Време е за депутинизация на България

Бившият военен министър убеден, че РФ вече е изгубила войната с абсолютната си изолация

Политика
19:32 - 16 Февруари 2023
2896
Велизар Шаламанов остро: Време е за депутинизация на България

Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно с възприемането на Русия като основен риск за сигурността в света се повишава авторитетът на Украйна и на всички страни, които помагат на Киев. Един много добър пример за това е Полша. Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, специалист по национална сигурност. Коментарът му е в контекста на предстоящата 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Президентът Радев ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността
Експертът обясни, че Конференцията вече е станала институция, която се занимава с тенденции, а не с оперативни въпроси и предположи, че "конкретната кампания на Русия в Украйна едва ли ще бъде дискутирана, но по-скоро ще се дискутира въпросът за индекса на риск в света".

В обществената медия Шаламанов коментира още, че Русия вече е загубила войната срещу Украйна, тъй като е изпаднала в пълна изолация - и политическа, и дипломатическа, и икономическа:

"Няма сценарий, при който Русия успява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от руска страна".

По думите на специалиста по национална сигурност България има нужда от депутинизация:

"Основна цел за нас трябва да бъде редовно правителство, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и ЕС.

Вместо да отказваме западната помощ, която ни е предлагана многократно в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови инструменти, които се предлагат на България".

Велизар Шаламанов подчерта, че войната само на оперативно и тактическо ниво е военно дело, иначе е сериозен политически и морален въпрос. 

"Украйна успя да се противопостави на Русия в резултат на морално и политическо превъзходство и на единство и в Украйна, и в Западния свят. В момента наблюдаваме война, която трябва да докаже при какво съотношение качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея и няколко милиона жертви изглежда са приемливи, което не е така за нашия свят. Помощта за Украйна със съвременна военна техника ще позволи по-бързо да бъде прекратена тази война и тя да не се превърне в касапница".

Според него трябва редовно правителство, което да спре "недоразумението" президентът Румен Радев да се поставя над парламента и над обществото, като заема позиции, които са в пълно противоречие с нашия цивилизационен избор, с решенията на парламента и с постиганите консенсусни решения в НАТО и ЕС.