Велодвижението се е увеличило двойно в София

Новини
11:41 - 04 Юли 2024
759
Велодвижението се е увеличило двойно в София

Велосипедното движение се е увеличило двойно София - това каза Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта.

„Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които тези велоалеи буквално се пукат по шевовете и то от родители с деца, младежи, които карат, което е страхотна гледка“, каза тя.

По думите й, новата велоалея в централната част е трасе от едва 500 м, но точно те са станали много показателни, заради вглеждането на всички в тях.

„И институциите „се сбиха“ помежду си. Не му се вижда краят, което е лошото. В момента велоалеите не са довършени в кръстовищата. Проектът е цялостен, но изпълнението му спря по средата“, посочи Радостина Петрова.

Тя добави, че проектът за организация на движение на бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ е проект за целите булеварди.

„Странният момент е защо МВР иска да се затворят само велоалеите и паркоместата. Какво става с пътните ленти и тротоарите, защо не затворим целия булевард? По цялата широчина имаше промени. Остава впечатлението, че някой иска да сее раздор между велосипедистите и протестиращите хора“.

По думите й, трябва да се намери начин проектът да бъде завършен или да се направят указания в кръстовищата, защото велоалеите са голяма придобивка.

„Не само, че няма проблем, имаме голяма придобивка, защото вече имаме квартали, които са свързани с центъра, имаме паркове, които са свързани помежду си. Имаме вече поне 15 км с велосипед, които са възможни, без да слизаш от колелото“, посочи Радостина Петрова.