Велосипедисти срещу тротинетките: Как ще ги задминаваме, без да ги блъснем ?

Новини
15:40 - 20 Септември 2019
2275
Велосипедисти срещу тротинетките: Как ще ги задминаваме, без да ги блъснем?

Велосипедисти скочиха срещу нашествието на тротинетките по червените пътеки, след като стана ясно, че модерните скутери придобиват статут на колела и ще се движат по техния път. Колоездачи дори се готвят да протестират, заради риска от инциденти в маркираните тесни пространства, като според тях на велоалеите ще стане твърде пренаселено.  

„Как ще се блъскаме заедно с тротинетките? То ще стане пълна боза. Скутерите ще се движат с до 50 км/ч, но повечето се тътрят, или някакви малоумни дечица хвърчат прекалено бързо. А и ние понякога вдигаме над 60. Почти невъзможно е да ги задминеш, без да бутнеш някого”, изразиха притесненията си пред Lupa.bg младежи. Те се тревожат и заради това, че двуколки яхват неуравновесени момчета и момичета, дори и възрастни, които нямат елементарни умения и рефлекси.  

Колоездачите се тревожат, че с тротинетки хвърчат из София 14 годишни тийнейджъри с абсолютно непредвидими реакции и това ще направи велоалеите опасно място за каране.

Въпреки че днес вътрешният министър Младен Маринов уточни, че водачите на тротинетки трябва да са задължително с каски и светлоотразителни жилетки, всички на пътя са наясно, че ще се броят на пръсти тези, които ще спазват изискването. Велосипедистите също са задължени да са обезопасени с каски, но и те не спазват правилата.       

Преди три дни стана ясно, че са готови правилата за електрическите тротинетки. Според тях, скутерите имат право да се движат, освен по велоалеите, и по улиците с ограничение на скоростта до 50 км/ч, и то плътно вдясно по посоката на движение.

По улиците обаче ще могат да карат само навършилите 16-годишна възраст. По-малките ще пърпорят само по велоалеите, което обаче докара до бяс колоездачите.