Венци Мицов: Лошата новина не е уволненитео на Морфов, а страхът!

Кой друг се е осмелил да заяви своето омерзение от системата, да счупи прозорец или надраска стена?, пита музикантът

Топ
14:05 - 01 Март 2023
5307
Венци Мицов: Лошата новина не е уволненитео на Морфов, а страхът!

"Утре ще отида на протеста в подкрепа на Морфов. При това без да съм фен на режисьора. Протестът е от 14 часа пред Министерство на културата. На този протест очаквам колеги. И силно се надявам, че няма да има вечните кибици и се надявам, че подобно на всички досегашни протести пред МК няма да има повече журналисти, отколкото хора от арт гилдията", това заяви бившият общински съветник Венцислав Мицов.

"Ще отида на протеста поради една проста причина - гилдията трябва да се събуди и да спре да позволява да се подиграват с нея. Песимист съм.

Не мисля, че ще се получи масов протест и не мисля, че гилдията може лесно да се събуди, защото в последните две години с огорчение научих, че “талантлив” и “умен” не са синоними", допълни музикантът в профила си във Фейсбук.

"И нещо за ДБ лелите в чужбина. Не, не ми се включвайте в подписки и не ми пишете пламенни статуси.

Вземете самолета и елате тук, да видите колко е яко на протест. Един съвет към новия екип в МК. Разсечете тоя възел, защото иначе ще се заплете повече", заяви Мицов.

Този му пост беше допълнен от още един, написам по късна доба снощи:

"Напоследък не ми се пише и по културни теми... Днес обаче нямам право да мълча.

Ще кажа следното - случилото се с Морфов показва, че гилдията е слаба. Ако гилдията беше силна и излезеше на улицата в защита на Морфов.

Ако хората, които пишат солидарни статуси изведнъж решаха да бойкотират Народен театър “Иван Вазов” в подкрепа на Морфов...

Ако всички артисти в София и в страната изведнъж кажеха “спираме да играем в подкрепа на Морфов”...

Ако всичко това се случеше, повярвайте ми, за два дни нямаше да остане помен от ръководството не на Народния театър, а и на доста други места.

Но това няма да стане. Морфов изрази поривът си и си плати с лихвите. Одобрявате или не, смятате за допустимо или не, но той поне го направи.

Кой друг се е осмелил да заяви своето омерзение от системата?

Кой друг счупи прозорец, надраска стена, направи каквото и да е?

Лошата новина не е в уволнението на Морфов. Той ще си намери работа.

Лошата новина е в комформизма. В страха. И тук не визирам ситуацията с Народен театър “Иван Вазов”. Нас, хората на изкуството, ни е страх дори от собствените ни сенки.

Треперим, щото а сме казали нещо остро, а нема да ни викнат после я на общинска, я на правителствена халтурка, я на частно парти, че да изкараме некой лев.

Впрочем, аз от театър не разбирам. Даже не съм особен фен на съвременния български театър. Дори има постановки на Морфов, които съм гледал и не са ме грабнали.

Но не това е важното. Важното е, че гилдията не е нито единна, нито смела.

За това сега ще кажа следното - ще ви подкрепя абсолютно безкористно, ако излезете на улицата. И ще бъда с вас. Даже ще участвам в интифада.

Но няма да бъда с вас в писането на статуси и говоренето на празни приказки. Или ще излезем да се заявим, ако трябва с бой...

Или викам да млъкнем и да се правим, че не ни касае...

P.S.: Снимката е от 2020 година. Протест на културтрегери пред Министерство на културата. Присъстват 12 културтрегери и 40 отразяващи журналисти.

Изводът оставям на вас".