Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

Актуални новини
12:17 - 18 Септември 2024
781
Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна на фармацевтичната общност.

Пет организации, представляващи фармацевтите и собствениците на аптеки, изразиха своя протест срещу законопроекта. Според тях държавното финансиране на такива автомати застрашава сигурността на пациентите и драстично променя условията за упражняване на професията на магистър-фармацевта. Основен риск, който организациите поставят, е възможността малките аптеки да бъдат изместени и да изчезнат с въвеждането на автоматите за лекарства.

 
Фармацевтите предлагат автоматите да предоставят достъп само до лекарства без рецепта и да бъдат разположени в аптечни помещения. Те посочват, че в момента в страната функционират 3266 аптеки, от които 42 са дрогерии, като стандартът е на 3230 души да се пада по една аптека, докато в действителност този стандарт е намален до малко над 2000 души на аптека. В 30 общини няма аптека, а в 246 общини няма денонощни аптеки.

Представителите на организациите припомниха, че от февруари миналата година у нас действа методика за финансиране на аптеки в отдалечени райони, благодарение на която са отворени 9 нови денонощни аптеки, 7 от тях в области, където такива липсват. Според тях, именно това е правилният път за осигуряване на достъп до лекарства за населението.

Протестната готовност на фармацевтите остава, като те настояват за широка дискусия между първо и второ четене на закона с участието на всички заинтересовани страни, за да бъдат оформени текстове, които да гарантират здравето и безопасността на българските пациенти.