Венецианската комисия одобрява разделението на ВСС на две

Новини
17:31 - 04 Октомври 2023
1424
Венецианската комисия одобрява разделението на ВСС на две

След като Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази острите си критики към промените в Конституцията и отхвърли идеята за разделянето на съвета на два отделни органа – един за съдиите и втори за прокурорите и следователите, днес стана ясно, че Венецианската комисия дава зелена светлина за тези промени.

Съпротивата във ВСС донякъде е обяснима, тъй като става въпрос за разпад на статуквото, доминирано от политическото влияние. Самият Иван Гешев, който с пълно мнозинство беше избран за главен прокурор и със същото такова мнозинство – беше отстранен от поста, неколкократно заяви, че зад отстраняването му стоят Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Макар и неофициално, днес стана ясно, че венецианската комисия одобрява идеята за разделянето на ВСС на две. Това бе оповестено от заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев в интервю за БНР.

Имаме предварителна информация за становището на Венецианската комисия – за разлика от много юристи тук, тя напълно одобрява идеята за разделянето на ВСС. Критиците ще кажат: „да, де, ама те не са специалисти по българското конституционно право и не са чели решение №3 от 2003 г.“ Искам да предупредя тези хора, че бъркат – тези европейски колеги са много добре запознати с това решение на КС. Това им е може би 15-ият доклад по тези теми. Те считат, че разделянето е добро решение, коментира пред националното радио министърът.

По думите му, част от институциите, които са засегнати от конституционните промени, са представили негативно становище по тях – ще им бъдат ограничени правомощия и привилегии. Затова и не е учудващо, че има неодобрение на проекта за изменение на Конституцията.

„Това е проект, написан от депутати от 3 парламентарни групи – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Ние не сме участвали в този процес“, припомни той.

Наред с ВСС против промените са Съюзът на съдиите и прокуратурата.

Техните опасения са, че приключването на единния ВСС и разделянето му на два ще бъде противоконституционно, защото според решение на Конституционния съд от 2003 г. това е промяна на формата на държавно управление, която може да се извърши само от Велико народно събрание, уточни заместник-министърът на правосъдието.

„Истината е, че докато не стигне до Конституционния съд, няма да знаем кой е прав и кой е крив. Това решение от 2003 г. прави необичайно разширително тълкуване на „форма на държавно управление“ и не се позовава на никаква европейска конституционна традиция. Това е изцяло българско конституционно творчество, с чиято логика не мога да се съглася.“

Емил Дечев обясни, че ако този петък се съберат 160 гласа, защото е ясно, че няма да има 180, текат срокове между 2 до 5 месеца до гласуването на второ четене. Така най-рано второто гласуване на промените може да е 6 декември, а най-късно – на 6 март, когато би трябвало и премиерът Николай Денков да подаде оставка, за да се получи т.нар. ротация.

„Не вярвам да се стигне до този вариант – в един и същи ден да се правят такива големи промени – както на изпълнителна власт, така и на Конституция. (…) Има възможност за подобряване на текстовете, те да се премислят по-добре, но да очакваме, че ще бъдат посрещнати с всеобщо одобрение, е абсолютна илюзия. Критики ще има до последно.“

Правосъдният министър Атанас Славов вече коментира, че в края на седмицата ще защити пред Венецианската комисия идеята за разделяне на ВСС на две. Той неколкократно е заявявал, че ако конституционните промени не бъдат приети, ще напусне поста си.