Венецуела се бори да си върне контрола над затворите , превзети от затворниците

Властите ще продължат да издирват хора, заподозрени в принадлежност към бандата, която ги окупира

Новини
10:10 - 24 Септември 2023
2350
Венецуела се бори да си върне контрола над затворите, превзети от затворниците

Венецуела завърши първия етап от възстановяването на контрола върху затворническата си система, заяви министърът на вътрешните работи Ремихио Себалос, цитиран от Ройтерс.

Той направи това изявление в затвора Арагуа край Токорон, само няколко дни след като силите за сигурност превзеха затвора, станал известен с факта, че се управлява от затворници.

Затворът е разполагал с ресторанти, барове и дори открити плувни басейни, наред с други екстри, и според венецуелското правителство е бил оперативен център на страховитата престъпна банда "Трен де Арагуа". Бандата е отговорна за убийства, трафик на наркотици и отвличания, наред с други престъпления, твърди правителството.

В затвора са били настанени 1600 затворници, казва Себалос, като добавя, че повечето от тях вече са преместени в други затвори в страната. Властите също така са заловили най-малко 88 членове на бандата, избягали по време на нахлуването на силите за сигурност, осъществено в сряда.

"Това е дългосрочна операция", заяви Себалос пред журналисти, като добави, че властите ще продължат да издирват хора, заподозрени в принадлежност към бандата. След рейда "Трен де Арагуа" е била напълно разформирована, добави Себалос, без да дава повече обяснения.