Венецуелски самолет кацна тайно в Атина, натоварен със злато

Министърът на външните работи на президента Мадуро Хорхе Ареаса пристигна неканен в Европа

Свят
12:42 - 05 Март 2019
1400

Венецуелски правителствен самолет е кацнал тайно в събота по обяд в Атина, обяви гръцкият телевизионен канал "Скай". 

Кацането е извършено при пълна конфиденциалност и без предварително предупреждение.

Самолетът е излетял от правителствената писта на 24 февруари във венецуелската столица Каракас с първоначална дестинация карибския остров Маргарита. Според информацията на борда му е бил министърът на външните работи на президента Мадуро Хорхе Ареаса, който е имал среща на атинското летище. Не е ясно обаче каква е била целта на срещата и с кого е била тя.  

Още в деня на излитането самолетът е кацнал за кратко в Португалия, след като пилотът е обяснил, че ако не получи разрешение, самолетът ще падне, защото няма гориво. След като заредил, самолетът отново полетял, като два дни по-късно следващата му спирка била Женева.

Според тайни източници самолетът се лутал от столица на столица, като многократно му било отказвано да кацне. Най-накрая, на 2 март малко след 14 часа, е пристигнал на атинското летище, където е поискал престой за зареждане. 

Екипажът е уведомил контролната кула в Атина, че това не е официален правителствен полет. Всъщност обаче самолетът е "Фалкон" на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, който се смята за правителствен.

Представители на венецуелската опозиция твърдят, че самолетът е излетял от Каракас в същия ден, в който правителството на Мадуро е изтеглило от централната банка на страната 8 тона злато.

Скай коментира, че сериозни въпроси буди самоличността на пътниците в самолета, защото ЕС наложи санкции на много представители на правителството на Мадуро, на които не е разрешено да влизат на европейска територия.

Основната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация попита правителството на Алексис Ципрас, защо на самолета е разрешено да се приземи, след като повечето европейски държави са отказали да го приемат. Опозицията пита също с кого са имали среща пътниците, което в крайна сметка не става ясно.