Венко Сабрутев , ПП-ДБ: Взаимоотношенията ни с ГЕРБ са трудни , а ДПС не участва във властта

Бюджетът няма да бъде пренаписван, а ще бъде приет такъв, какъвто е предложен, каза той

Топ
09:50 - 07 Декември 2023
1462
Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Взаимоотношенията ни с ГЕРБ са трудни, а ДПС не участва във властта

„Взаимоотношенията ни с ГЕРБ са трудни, сложни и понякога невъзможни. Удивява ме този напън депутати от ГЕРБ да вкарат ДПС във властта. Истината е, че ДПС не участва във властта“, каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в „Тази сутрин“.

Той подчерта, че ГЕРБ и ДПС са като ДБ за ПП - естествен партньор. 

"ПП-ДБ влезе в една неестествена некоалиция, искаме само да изпълним управленската си програма", каза Сабрутев.

„Когато хората са гласували за корупционни партии, ние няма как да се борим с тях. Имаме съвместно правителство (с ГЕРБ – б.р.), а корупцията се гласува от алтернативно мнозинство - ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“, обясни депутатът от ПП-ДБ. 

"Продължаваме активно с гледането на данъчните закони. Бюджетът няма да бъде пренаписван, а ще бъде приет такъв, какъвто е предложен. Няма как държавният бюджет да стане заложник на един директор на болница. На всички политически сили трябва да им стане ясно, че държавният бюджет са политиките на хората. За шефа на "Пирогов" има решение, има одитен доклад, нарушения, имаме здравен министър. За мен този казус не съществува", добави Сабрутев. 

Валентин Димитров беше освободен от поста директор на болница "Пирогов" във вторник. Причината е, че преди дни здравният министър Христо Хинков съобщи за одит, извършен в болницата в периода юни 2022 - юли 2023 г., който показва финансови нарушения и лошо финансово състояние.

Заради уволнението на Димитров ГЕРБ съобщиха, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, с изключение на промените в Конституцията, до второ нареждане.  

"Имам само една забележка към проф. Хинков, че направи одит само на една болница. Защо не "Майчин дом"? Защо не се направи цялостен одит на здравната система? Всички знаем за тежките нарушения в здравеопазването. В парламента стана популярна с корупцията. Само преди един месец имаше гласуване, което ГЕРБ, ДПС и патерицата им „Възраждане“ гласуваха корупция за може би четвърт милиард на година", каза Сабрутев.

„Законите се приемат в Народното събрание, което се избира директно от хората. Не правителството прави корупцията, а в случая парламента, които с ясно определени политически партии“, допълни той.