Вера Иванова пред Lupa.bg: Два дни хора с увреждания стоят гладни и жадни

Общество
17:29 - 02 Февруари 2022
7946
Вера Иванова пред Lupa.bg: Два дни хора с увреждания стоят гладни и жадни

Законът за личната помощ е влязъл в коалиционното споразумение и трябва до 3 месеца да бъде променен. Два месеца минаха обаче и нищо не се прави по него. Или се прави, но не прозрачно. Този закон през 2018 г. го внесе БСП, но днес социалистите позорно мълчат. На 19 януари ИТН го внесе, но развитие няма. Никакво! Това заяви пред Lupa.bg Вера Иванова от „Системата ни убива“.

"В два парламента поправките в Закона за личната помощ не видяха бял свят. Всички знаем как Законът беше съсипан от ГЕРБ в лицето на Деница Сачева, която превърна хората с увреждания в някакви потребители. Постави ограничения на работното време на личните асистенти, с което ограничи правото на лична помощ на хората с увреждания да получат подкрепа извън работни дни и извън работното време от 9 ч. до 17 ч. Сякаш уврежданията се активират само в определения от осакатения закон времеви диапазон. Така, през събота и неделя хората остават без помощ. Знаем, че има хора, които не пият вода, за да не се напикават", обясни Иванова.

„Другата гавра на ГЕРБ е, че не всички имат право да кандидатстват по този закон. Знаем какво е човек да получи инсулт и клиничната пътека да свършва на петия ден. Тогава здравната система го връчва на неговите близки и на тях им се налага да напуснат работа, за да се грижат за него, без подкрепа. Човек в четвърти терминален стадий на рак, също има нужда от помощ. ГЕРБ му я отне, а държавата спести от няколко месеца подкрепа, за да не може човекът да умре поне достойно. Освен ако няма ТЕЛК с чужда помощ. Но за явяване на ТЕЛК има непреодолими срокове и трябва да чакаш между 6 месеца и 1 г. И ако има късмет, може и да получи лична помощ, но може и да не получи. Знаем, че ако си плащаш, ще имаш чужда помощ, ако ли не – оставаш без нея“, възмущава се майката от „Системата ни убива“.

По думите й служебното правителство е направило много за хората с увреждания. С идването на новите управляващи нещата катастрофираха. „За този парламент хора с увреждания няма. Говори се за пенсионери, които живеят под линията на бедност, но никой не говори, че под линията на бедност - ЖИВОТ НЯМА. Ти си умрял! Социалната пенсия е 170 лв.“, припомни Иванова.

„ИТН внесе нашите поправки преди 2 седмици в Народното събрание. Те са в Социална комисия. Председателят й Искрен Арабаджиев изобщо не ги предвижда за гласуване. Питаме се, защо има против хората да имат асистенти събота и неделя и те да не стоят гладни и жадни?“, пита Вера Иванова