Вера Иванова пред Lupa.bg: Имотната мафия превръща деца инвалиди в клошари

Болнични санитарки участват в схемите на измамниците, разкри майката от "Системата ни убива"

Общество
17:00 - 11 Април 2023
7555
Вера Иванова пред Lupa.bg: Имотната мафия превръща деца инвалиди в клошари

Много хора с увреждания стават жертва на имотната мафия и лесна цел за измамниците. Те са доверчиви, добри, наивни, като момчето от клипа с Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката. Тяхното ментално развитие остава в света на децата. Затова лесно могат да бъдат излъгани, измамени и ограбени. Могат да им откраднат жилището, когато родителите им починат. Могат да подпишат документи от всякакво естество, без да разбират значението на написаното. Сами разбирате, колко уязвими са те, и пред колко рискове са изправени, когото са сами." Това обясни пред Lupa.bg Вера Иванова от "Системата ни убива". 

"Мога да разкажа за конкретен случай. Младеж със Синдром на Даун, който дори стана параолимпиец, след смъртта на родителите си, които въпреки че сами са успели да го интегрират на максимална степен и са го обезпечили във времето напред, става жертва на измамници, които го ограбват и изхвърлят на улицата. Подписвайки всичко, което са му предложили и една година след смъртта на майка му и баща му, го намериха мъртъв до кофа за боклук. Имотната мафия наблюдава хора, които са с умствена изостаналост, които могат много лесно да се манипулират. Чували сме и за санитарки в болниците, които работят за имотната мафия. Те първи дават информация за самотни и болни хора", разказа Иванова.  

Липсата на законодателство, заради което 13 години сме на улицата, доведе до смъртта на това момче. Борим се такива хора да имат асистенти и да бъдат защитени. Борим се и за хората с онкозаболявания в последен стадий и други болни в тежко и безпомощно състояние, да има кой да им даде чаша вода. Но ставаме свидетели, как всяко ново правителство, всеки нов депутат в Народното събрание забравя какви ангажименти е поел към тези хора и става моментално безчувствен. С тъга в сърцата си трябва да признаем, че ние като майки не постигнахме елементарното право тези деца да ги има, когато нас ни няма. Затова те са сякаш осъдени да умират до кофите за боклук. Явно живота на хората с увреждания не струва нищо в НС, защото си нямат лоби", коментирата Вера Иванова.

"Миналата година кандидат-депутат на ДБ, наричайки тези деца "уроди", допусна, че е възможно те да бъдат евтанизирани, стига да го поискаме. Много политици се изгавриха с тях - като се започне от Валери Сименов, минем през Деница Сачева и стигнем до Станислав Балабанов, който твърди, че Слави Трифонов ни е дал парите от благотворителния концерт в Лондон...

"На 15 април от 13 ч. ще има "Храна за Великден и за бездомни". Кампанията ще се проведе пред НС, тя е на Мартин Мартинов "Подай ръка на хора без дом", като искаме да зарадваме тези хора с боядисани яйца, козунаци, дроб сарма и дано някой депутат се сети за тях", каза още Вера Иванова.