Вера Иванова пред Lupa.bg: Петте милиона за социална пенсия отиват за екскурзии на НПО-та

Политика
18:00 - 02 Юни 2022
13332
Вера Иванова пред Lupa.bg: Петте милиона за социална пенсия отиват за екскурзии на НПО-та

След актуализацията на новия бюджет, управляващите не спират да се хвалят, че увеличават пенсиите на всички и ковид добавката остава. Това обаче не важи за хората с увреждания – тези, които са се родили с увреждания, тези, които по никакъв начин не могат да мръднат, та камо ли да работят. Те са забравени за трети път. Може би са забравени нарочно – продължава политиката на унищожение спрямо тях, точно както правеха ГЕРБ." Това заяви пред Lupa.bg Вера Иванова от „Системата ни убива“ по повод орязването на социалните пенсии на инвалидите.

„На няколко хиляди човека се намалява пенсията. От 1 юли управляващите ги лишават от около 10 хляба. Намалението е около 30 лв., то е различно и се определя от степента на увреждане“, обясни протестиращата майка.

„За да спрем тази политика, преди 3 месеца, когато се обсъждаше актуализацията на бюджета, оставихме дете с увреждане в парламента на грижите на народните представители. Тогава успяхме да ги спрем да не пипат парите на хората в неравностойно положение, но днес отново правят същото абсолютно тенденциозно. Затова на 7 юни в 12 часа ще поискаме министрите Георги Гьоков и Асен Василев да дойдат пред централния вход на МС, където ще ги чакаме и да обяснят защо намаляват социалните пенсии за инвалидност. Ако целта е до минимум да намалят живите хора на социални пенсии, на път са да я постигнат скоро“, заключи Вера Иванова.

"Борим се да не ни вземат петте лева. Ние сме изтощени до краен предел. Не можем да си позволим да умрем, защото ще убият децата ни. Нищо не можахме да постигнем досега, за да сме по-спокойни, че като един ден ни няма, нашите деца ще има какво да ядат", каза още Иванова.