Вера Йоурова: Опасно е да заставят американския президент да замълчи

Актуални новини
14:33 - 13 Януари 2021
2370
Вера Йоурова: Опасно е да заставят американския президент да замълчи

Вера Йоурова, заместник-ръководител на Европейската комисия, заяви, че способността на корпорациите, които притежават социални мрежи, "да заставят да замълчи“ американския президент на основание на неясни критерии, може да застраши свободата на словото. 

По-рано Туитър и Фейсбук обявиха безсрочно замразяване на акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие. Други социални мрежи последваха примера. Във вторник Тръмп обяви безпрецедентна атака срещу свободата на словото.

„Макар да вярвам, че безотговорното подбуждане на Тръмп към насилие заслужава отговор, ясно е, че не можем да продължаваме така. Фактът, че технологичните компании могат да накарат да замълчи настоящият президент на САЩ въз основа на неясни критерии и без надзор, може да бъде опасно за свободата на словото“, каза Йоурова пред "Политико".

Според нея са необходими „по-строги мерки за регулиране“. Йоурова отбеляза, че наскоро въведените законопроекти в ЕС за регулиране на дейността на технологичните платформи Digital Services Act и Digital Markets Act "ще повишат отчетността на онлайн платформите и ще изяснят правилата за премахване на незаконно съдържание", но на новите правила ще отнеме време, за да започнат да действат, а "трябва да се действа сега".