Вероятно ще се наложи още банки в САЩ да бъдат спасени

През последните два месеца три трезора изпаднаха в сериозни финансови затруднения и на практика фалираха

Новини
15:15 - 03 Май 2023
1836
Вероятно ще се наложи още банки в САЩ да бъдат спасени

Сътресенията в банковия сектор в САЩ е възможно да не се пренесат в Европа, заяви в интервю за Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на банковата група „УниКредит“ (UniCredit) Андреа Орчел. 

„В САЩ става въпрос за спасяването на банки, които са изпаднали в затруднения, нещо което не забелязвам да се случва в Европа“, каза Орчел. Той предполага, че вероятно ще се наложи да бъдат спасени още регионални американски банки. 

През последните два месеца три банки в САЩ изпаднаха в сериозни финансови затруднения и на практика фалираха, отбелязва Асошиейтед прес. Управлението на третата от тях - „Фърст рипъблик банк“ (First Republic Bank), беше поето в понеделник (1 май) от Комисията за финансова защита и иновации (DFPI) на щата Калифорния.

По-късно беше съобщено, че властите в САЩ са приели офертата на банковия гигант „Джей Пи Морган чейз“ (JPMorgan Chase) да придобие значителна част от активите и пасивите на „Фърст рипъблик банк“, които включват и депозити в размер на около 92 милиарда долара, припомня Си Ен Би Си.