Вероятно в понеделник евакуираните от "Царевна" моряци ще се завърнат в родината

Новини
20:01 - 15 Април 2022
1497
Вероятно в понеделник евакуираните от "Царевна" моряци ще се завърнат в родината

Вероятно още в понеделник евакуираните 15 български моряци от кораба "Царевна" ще се завърнат в родината, прогнозира премиерът Кирил Петков.

Пред журналисти в Раднево той заяви, че е бил в постоянна комуникация с капитана на кораба и членовете на екипажа. Петков посочи, че евакуацията е планирана и проведена от българското правителство. Той обясни, че специално подготвена група 3 пъти е имала възможност да изкара екипажа от кораба.

"Едновременно с това говорихме и с украинската страна и с руската стара, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанището. В момента щом се успокои боят, реално един от моряците беше отишъл до руската част. И когато те дадоха прозорец от час и половина, ние, съгласувах го това веднага с военно разузнаване, и всъщност те ги поеха от там. Сега хората са в абсолютна безопасност. Центърът към МВнР е в директна връзка и едноверемнно с това координираме буквално логистичната задача да ги върнем обратно. Моето предополжение ще бъде най-вероятно понеделник, идващата седмица", заяви Кирил Петков.