Версия в Lupa.bg: Арестуваните араби в Бургас изнасяли коли за Сирия?

Общество
15:15 - 01 Юли 2020
3187
Версия в Lupa.bg: Арестуваните араби в Бургас изнасяли коли за Сирия?

Все още няма достатъчно информация за петнадесетината задържани младежи в Бургас, които са от арабски произход. Трудно е да се каже дали са подготвяли атентат у нас. Нека прокуратурата и МВР да представят официално фактите. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него е малко вероятно арестуваните да са част от терористична ядка, но не е изключено.

Проф. Чуков предположи, че може задържането на младежите да е заради незаконна търговия със Сирия. "Имаше неотдавна подобен случай. Коли се транспортираха за Идлиб. Може самите търговци да не знаят, че това е престъпление", обясни експертът. 

Не е изключено арестите да са извършени и заради американския закон Цезар. Според текста му всеки, който общува с режима на Асад, независимо къде се намира по света, потенциално би могъл да бъде подложен на финансови санкции.

Официалната информация за задържаните е, че са на възраст между 18 и 20 години. Връзката им бил техен набор, чийто баща бил командир на армия в Сирия. Младежът бил с двойно гражданство, майка му била българка. Българските служби засекли, че наскоро посетил размирната близкоизточна държава. Очаква се до броени минути арестуваните да бъдат разпитани пред съдия.