Версия в Lupa.bg: ДБ взима третия мандат, Лорер става премиер

Министърът на иновациите бил компромисен вариант за хората на Слави, които са готови да гласуват за ново правителство на Промяната

Актуални новини
17:45 - 14 Юли 2022
7020
Версия в Lupa.bg: ДБ взима третия мандат, Лорер става премиер

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Демократична България с премиер Даниел Лорер от Продължаване промяната. Тази версия за развитие на бъдещите политически преговори се завъртя в четвъртък, след като стана ясно, че държавният глава свиква консултации с всички парламентарни партии, за да реши кого да натовори със задачата да формира нов кабинет. 

Трите партии, които все още са заедно в коалицията - Продължаваме промяната, ДБ и БСП уверяват, че може да продължат да управляват заедно, но им трябва подкрепа от още 4 гласа в Народното събрание.

От Има такъв народ са намекнали, че биха подкрепили бъдещо правителство на бившите си партньори, без да дават министри. Условието им е, нито Кирил Петков, нито Асен Василев да са кандидат-премиери. ИТН харесали за министър-председател досегашния министър на иновациите Даниел Лорер, научи Lupa.bg. 

Целта е да бъде направен антикризисен кабинет, който да посрещне зимата, очаквана да бъде една от най-тежките в новата история. 

Условие Кирил Петков да не е премиер постави и лидерът на БСП Корнелия Нинова, но червените нямаха нищо против начело на кабинета да е Асен Василев. Срещу това обаче възроптали хората на Слави Трифонов. 

Твърде възможно е с мандата на ДБ и с кандидат-премиер Даниел Лорер да бъде намерена парламентарна подкрепа от 121 депутати, твърдят източници на Lupa.bg.

ИТН били съгласни да разпишат 6-месечната управленска програма, като гласуват с бившите си партньори по всички въпроси, които сега бламират. Най-важният от тях е този за КПКОНПИ.