Верстапен спечели втората тренировка

Спорт
17:00 - 18 Ноември 2022
2332
Верстапен спечели втората тренировка

Макс Верстапен отстъпи своя болид на Лиам Лоусън за първата тренировка преди Гран При на Абу Даби по-рано днес, но и това не попречи на световния шампион да запише най-доброто време във втората подготвителна сесия на „Яс Марина“.

Пилотът на Ред Бул успя да стигне до 1:25.146 по време на квалификационните симулации в средата на сесията, което е с 1.517 секунди по-добро постижение от това, с което Люис Хамилтън оглави първата тренировка.

Причината за това рязко подобряване на резултатите е фактът, че втората сесия се проведе в условията на залязващо слънце и съответно температурите на въздуха и асфалта бяха по-ниски. Това пък даде повече сцепление на пилотите, което им позволи да бъдат толкова по-бързи спрямо по-ранната сесия.

Самият Хамилтън завърши втория час за подготовка на четвърта позиция, с пасив от 0.615 от Верстапен. Пред него се класираха съотборникът му Джордж Ръсел и Шарл Леклер от Ферари, които завършиха на съответно 0.341 и 0.453 от световния шампион. Петицата в края на втората подготвителна сесия преди последния старт за сезона във Формула 1 допълни Серхио Перес, който изостана с 0.706 от своя съекипник Верстапен.

Последният от пилотите на трите големи отбора Карлос Сайнц се класира шести, а двамата представители на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо заеха седмото и осмото място. Топ 10 затвориха Дениъл Рикардо и Валтери Ботас, като Рикардо бе последният пилот, който изостана с по-малко от секунда от Верстапен. Австралиецът завърши на 0.978 от своя бивш съотборник.

Последният състезателен уикенд във Формула 1 за 2022 година продължава утре с третата свободна тренировка, която ще започне в 12:30 часа българско време. Тя обаче ще се проведе под следобедното слънце в Близкия изток, което означава, че резултатите от нея няма да бъдат представителни за реалния баланс на силите преди квалификацията.