Веселин Марешки пак драпа за депутат

Политика
14:19 - 20 Февруари 2023
3121
Веселин Марешки пак драпа за депутат

Две години след като "Воля" изпадна от Народното събрание, Веселин Марешки е решил отново да се кандидатира за депутат. Този път Марешки няма да прави кампания в цялата страна и няма да "води листа" с други свои съпартийци.

Вместо това е издигнат за независим кандидат, който е подкрепен от инициативен комитет от 7 души, внесли документи в РИК - Варна.

За да бъде избран в 49-ото Народно събрание, Марешки трябва да обере вота във Варна.

За сравнение през октомври 2022 г. квотата в 3 МИР е била 10 878 гласа - или разликата при делението на всички действителни гласове и броя на мандатите от Варна (по това време 15).

Ако избирателната активност във Варна не се увеличи в сравнение с миналата година (малко над 163 000 гласа), то задачата на Марешки ще е една идея по-лесна.

Заради данните от националното преброяване ЦИК направи промени в разпределението на мандатите по райони и даде един допълнителен на Варна. Така и бариерата за независимите кандидати би се снижила с няколкостотин гласа (при равни други условия).

Дали това ще се случи, е под въпрос. На последното си самостоятелно явяване на изборите през ноември 2021 г. "Воля" спечели скромните 7 067 гласа в цялата страна. Преди това имаше и една неуспешна коалиция с НФСБ.

През лятото на 2022 г. Марешки обяви, че щял да се пенсионира и ще разпродаде бизнеса си с горива.