Веселин Марешки пред Lupa.bg: Правя референдум за еврото и боклука

Ексклузивно
11:37 - 09 Февруари 2020
4076
Веселин Марешки пред Lupa.bg: Правя референдум за еврото и боклука

„Ние от ВОЛЯ сме хора, които ценим демокрацията и всички нейни принципи. Златно правило в една демократична държава е допитването до народа по важни теми. Никой не ни пита нито за влизането в ЕС, нито за членството в НАТО… Време е хората да се произнасят по въпроси, които пряко засягат живота им”. Това обяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пред репортер на Lupa.bg.

„Затова ВОЛЯ започва кампания за провеждане на референдум по четири особено важни теми: На първо място това е дали в България да бъде въведено еврото - ясно е, че този въпрос развълнува хората през последните дни и те трябва да си кажат мнението“, подчерта зам.-председателят на НС.

Той припомни, че ВОЛЯ е категорично против неграмотните да гласуват и това ще бъде вторият въпрос на референдума. Марешки е категоричен - не може някой, който не си е направил труда да завърши поне осми клас, не може да говори, да пише и да чете, да определя живота и бъдещето на българи, които са инвестирали и в образованието си, които се трудят и допринасят не само за семействата си, но и за държавата.

„Знам, че някои ще опонират веднага-това е отнемане на права. И за това имаме отговор, който никой не може да обори- в българската Конституция ясно пише в чл. 53 – обучението до 16 годишна възраст е задължително! Така че, който няма образование, нарушава конституцията- съответно губи правото да гласува“, коментира Веселин Марешки.

Третата тема на референдума е свързана с провеждането на изборите.  „Искаме българите да се произнесат дали одобряват поставянето на видеокамери в секциите при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден“, уточни лидерът на ВОЛЯ. Според него дори само тези две мерки да се приемат, прозрачността и честността на изборите ще се увеличи драстично.

„Другият ключов въпрос, по който искаме референдум, е за внасянето на боклуци от цял свят – какъв е този бизнес, който застрашава здравето и живота на българските граждани! Не искаме да събираме боклуците на цяла Европа и на третия свят. България не е четвърти свят!“, заяви Веселин Марешки.

Следващата сряда ВОЛЯ кани на среща неправителствени организации, общественици, извънпарламентарни партии, които споделят тази позиция. Заедно ще обсъдят кампанията и в най-скоро време ще започне събирането на подписи.