Веселин Марешки пред Lupa.bg: С милиардите за самолети България подари 4000 работни места на САЩ

Личности
17:10 - 13 Май 2020
8818
Веселин Марешки пред Lupa.bg: С милиардите за самолети България подари 4000 работни места на САЩ

Визитка: Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. в град Варна. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Висшето си инженерно образование започва да учи в руската столица Москва, където следва 3 години, след което се връща в България, за да се дипломира в Технически университет - Варна. Семеен с две деца.

На президентските избори през 2016 г. Марешки е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Трифонов Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Живков Петров. Получава 11,17% или подкрепата на 427 660 български граждани, което му отрежда четвърто място на първи тур. На проведените на 26 март 2017 г. парламентарни избори партия "Воля" печели 4.15% и влиза в Народното събрание. На 19 април 2017 г. Веселин Марешки е избран за зам.-председател на 44-то Народно събрание.

- Господин Марешки, от кои партии очаквате подкрепа утре в Комисията по отбрана за мораториума, който ВОЛЯ внесе, върху сделките за два военни кораба и друга бойна техника?

- Ако има разум, ако партиите от статуквото наистина мислят за българския народ, всички ще гласуват за нашия мораториум. Очаквам цялата комисия да подкрепи това решение. Ще бъде знак за голямо мъжество, ако и депутатите на Каракачанов покажат грижа за българския народ, а не за чуждите икономики.

- БСП от известно време също заговориха, че са против. Очаквате ли да изразят позицията си и с гласуване в комисията?

- Призовавам ги вече да действат. Няма нужда само от думи. Те наистина напоследък подкрепят нашата позиция, но така и не внесоха нищо в Народното събрание. Само ние подготвихме и внесохме проекторешение. Така че предстои да видим доколко са искрени с хората. Спомнете си, че и преди са говорили как са против тези сделки, а в залата гласуваха за. Дано вече имат една позиция и то правилната.

- Защо толкова държите военните сделки да не се реализират?

- Да не се реализират сега! Както често казвам, тези пари са нужни за здравеопазването, за безработните, за възстановяване на бизнеса. Не е моментът да се харчат нови милиарди за оръжия. Ще дойде и това време. Но първо трябва да се повдигне, и то несимволично, финансовото положение на всички българи! Докато има и един на ръба на бедността, докато има фалиращи малки и средни фирми, не може да се дават толкова пари на много по-силни икономики от нашата - на САЩ, на Германия... Нали знаете, че с милиардите за самолети бедна България подари 4000 нови работни места на САЩ! И Тръмп се хвалеше с това! Аз искам ние да отваряме нови производства, да подобрим секторите, които са в криза. Не може държава със слаба икономика да харчи милиарди за въоръжаване. Това е антиуправленска логика.

- От ВОЛЯ бяхте направили едно социологическо проучване, според което само 3% от българите искат нови оръжия. Дали сега процентът е променен, проучвали ли сте?

- Със сигурност сега е 0. Нали си давате сметка, че в тази криза хората на първо място мислят как да изхранят семействата си, как да възстановят фирмата си… Само като чуят, че нови близо три милиарда ще отидат извън държавата, със сигурност са меко казано недоволни. Виждам го и по мненията, които стотици хора ми изпращат в социалните мрежи, по обаждания, при срещи с много българи. Пак ще припомня думите на Папа Франциск на Великден: „Огромните капитали за въоръжаване трябва да се пренасочат към здравето и живота на хората”! Това е приоритетът и за нас от ВОЛЯ! Призовавам останалите партии да мислят и гласуват с разум и родолюбие!