Веселин Методиев разплака десетки хиляди на площада

Образователният министър от кабинета на Костов говори пред множеството с насълзени очи

Общество
22:00 - 22 Юни 2022
14136
Веселин Методиев разплака десетки хиляди на площада

Веселин Методиев, вицепремиерът и образователен министър от кабинета на Иван Костов (1997-2001 г.) разплака десетките хиляди, събрали се пред Народното събрание за протест срещу вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. 

Минута след като стана ясно, че управляващата коалиция пада и се започва нова агония с конституционните процедури по раздаването на мандати, Методиев се качи на импровизираната сцена и пред събралото се множество самият той пророни сълзи. Заради носталгия по промяната на демократичните сили от 1997 г., заради факта, че 25 години по-късно страната все още се намира в разделение. 

Мнозина, когато чуха разтреперания му глас, аплодираха кратката, но съдържателна реч на историка, днес преподавател в Нов български университет.

Методиев каза, че вярва в "момчетата от "Промяната" и особено наблегна на фигурата на експредседателя на парламента Никола Минчев, който му вдъхнал доверие, че е символ на едно ново поколение - наследници на борците за свободата след Жан-Виденовия крах на икономиката и гладните години на прехода. 

Веселин Методиев пожела крепко здраве на политиците от тази генерация, като заяви, че свободата е движещата сила и за тях, и за хората на площада. 

"Важните сме тук, ние сме важните", вдъхна кураж на събралите се привърженици на "Промяната" и Демократична България. 

Снимка: БТА