Веселин Вучков: За увеличаване на заплатите в МВР са необходими 1,2 млрд. лв.

Икономика
19:04 - 16 Септември 2024
1605
Веселин Вучков: За увеличаване на заплатите в МВР са необходими 1,2 млрд. лв.

„Във всяка една предизборна обстановка ролята на МВР е една и съща – охранява изборни бюра и транспортира бюлетини. По-интересна е и ролята на Вътрешното министерство при превенцията и противодействието срещу контролирания вот. Явлението „купуване на гласове” е между продавач и купувач, като продавачите са политическите партии, които искат да постигнат по-висок резултат в конкретна избирателна секция”, коментира в студиото на предаването „Денят на живо с Наделина Анева” бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Според него по-голямата част от т. нар. постъпления срещу политическите права на гражданите не са тежки престъпления, поради което е забранено използването на специални разузнавателни средства. „Много е трудно да се открие физическо лице, което е готово да свидетелства”, посочи още проф. Вучков.

„През последните седмици се появи разцепление в ДПС, това е своеобразен политически канибализъм”, каза той за случващото се в Движението. И добави: „Нашият народ е показал колко етнически е толерантен, не би подкрепил политическа сила, която би ескалирала политическо напрежение”.

Проф. Вучков обсъди и темата за възнаграждението на служителите в МВР. „Само за увеличаване на заплати и осигуровки в МВР са необходими 1,2 млрд. лева, а парите все още ги няма. Темата за реформи в МВР не се дискутира през последните години”, добави бившият вътрешен министър.

Проф. Вучков коментира и новината, че Германия въвежда временен контрол по всички свои сухопътни граници от 16 септември. „Това не е краят на Шенген, но е сериозно предизвикателство за свободното движение. Свободата на придвижване е основна ценност в Европа. България не трябва да отслабва усилията си по темата „Шенген”. От 2011 г. всички предварителни критерии са осъществени от страната ни”, каза още той.