Веселка Кунчева с приз за режисура от Друмевите театрални празници

"Мислещите тръстики" на "Сфумато" спечели наградата за цялостен спектакъл, Албена Ставрева отличена от Община Шумен

Култура
11:29 - 17 Май 2023
1927
Веселка Кунчева с приз за режисура от Друмевите театрални празници

"Мислещите тръстики" на Театрална работилница "Сфумато" спечели наградата за цялостен спектакъл на Международния фестивал "Друмеви театрални празници" в Шумен, който завърши във вторник вечерта с церемония по обявяване на наградените. Спектакълът бе отличен и с наградата на публиката. 

Наградата за режисура бе присъдена на Веселка Кунчева за спектакъла "Полетът на къртицата" на Театрална компания "Puppet's Lab“. Призът за сценография е за Мариета Голомехова, също за спектакъла "Полетът на къртицата". 

Илиян Марков спечели отличието за мъжка роля с участието си в спектакъла "Дърво без корен" на Театър "О3", а наградата за женска роля - Албена Чобанова, за актьорската си игра в спектакъла "Забелязано в Благоевград" на Драматичния театър "Никола Вапцаров" в областния град. 

Награда за музика е за Лъчезар Кацарски за изпълнението на музика на живо в спектакъла "Забелязано в Благоевград". 

Награда за "Авторски прочит“ не се присъжда. Журито отличава с две поощрителни награди пиесите "Графоманът" на Денис Олегов и "Кай - тигърът на шуменското езеро" на Магда Борисова. 

Специална награда връчи Община Шумен. Тя е за Албена Ставрева, за спектакъла "Неведение" на Народния театър "Иван Вазов". 

В тазгодишното 33-то издание на Друмевите театрални празници, което се състоя в от 11 до 16 май в Шумен,  бяха представени десет текста в направлението "Авторски прочит" и 11 спектакъла в конкурсната част на фестивала. 

Тази година се отчита около 46 процента по-голяма посещаемост на представленията във фестивалната програма спрямо предходните десет години, каза на пресконференция по-рано Илия Виделинов - директор на Драматично-кукления театър "Васил Друмев” в Шумен, който представи две свои детски заглавия извън конкурсната програма - "Браво, деца“ и "Фонтанът на желанията“, първото от което е копродукция с Асоциация “Лигна” и Холандския културен център. 

Председател на журито на фестивала бе Лилия Абаджиева, а членове - Даниела Вичева от общинската администрация в Шумен и Петър Денчев.

На снимката горе: Кадър от спектакъла на Веселка Кунчева "Полетът на къртицата" с участието на Полина Христова