Веско Ешкенази пак гостува в Плевен със своя хитов проект "Годишните времена"

Култура
16:15 - 07 Април 2022
1142
Веско Ешкенази пак гостува в Плевен със своя хитов проект "Годишните времена"

Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази гостува за втори път в Плевен със своя хитов проект "Годишните времена", съобщиха от Плевенската филхармония.

Брилянтният инструменталист ще представи отново пред ценителите на класиката в една концертна вечер две прочути творби заедно  - "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди и "Четири годишни времена" от Астор Пиацола. Негова е идеята за съчетаването им, а той се изявява като солист и диригент на Плевенската филхармония.

Именитият инструменталист разкри пред БТА, че това му е любима програма със струнен оркестър. "Дълги годни свирех "Годишните времена" на Вивалди, но след като открих "Годишните времена" на Пиацола и разбрах каква красота внасят, колко се допълват с тези на Вивалди, въпреки че са писани толкова далече една от друга и толкова са различни стиловете им, бях изключително въодушевен. Бързо научих четирите времена на Пиацола и планирах да изпълнявам двете творби по тази начин – като се редуват. Програмата започва с "Пролет" на Вивалди, след това свирим "Лято" от Пиацола, след това "Лято" от Вивалди, "Есен" от Пиацола и така нататък, докато завършваме с "Пролет" на Пиацола, т.е. в този цикъл се завършва един кръговрат", коментира музикантът.

Според специалисти концертът е уникален, защото двамата композитори са ярки представители на различни музикални култури и представят две различни версии на една тема. Музика, написана в началото на 18 век в Италия – изящна и поетична, разказваща за природата, както и музика, сътворена в средата на 20 век в Аржентина - на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза.

Проектът бе представен при пълни зали в десетки градове у нас с голям успех. Утре вечер отново ще прозвучи в Плевен от 19:00 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие 1869". Места се ангажират от билетните центрове на Плевенска филхармония.