Ветеранът от "Поглед" Енчо Господинов за Горбачов, Рейгън и края на СССР

Горби изпита лично огорчението: едни изтъкваха куража му, други - наивността и нарцисизма му

Новини
13:32 - 02 Септември 2022
1707
Ветеранът от "Поглед" Енчо Господинов за Горбачов, Рейгън и края на СССР

Световни медии и локални медийки ни затрупват с планини от оценки за отишлия си от този свят Горбачов. Свят, който той искаше да промени към по-добро, но гледайки към настъпващата зима и отстъпващия политически разум, в крайна сметка си остава свирепа джунгла. Така започва спомените си за първия и единствен президент на СССР ветеранът-репортер от в. "Поглед" и бивш заместник-генерален секретар на Международния червен кръст - Енчо Господинов.

Като кореспондент на стария “ПОГЛЕД” съм отразявал три от срещите на Горбачов с президента Рейгън: в Женева, Вашингтон и Москва. И двамата искаха да направят нещо значимо. Успяха само частично. Особено в създаването на надежди. Повечето неосъществени.

Сега, от дистанцията на времето можем по-ясно да разберем какво е имал предвид китайският премиер Чжоу Енлай, когато е отговорил, че е още твърде рано да даваме оценка на Великата френска революция…

През ноември 1985 срещата в Женева звучеше почти като Ода на радостта. Три години по-късно, вече в Москва, президентът Рейгън напомни хладно:”Доверяй, но проверяй!
Trust, but verify!”

Горбачов изглежда не обърна сериозно внимание на тази фраза. Защото пропусна да превърне в официален договор онова, което Рейгън, Джордж Буш Старши, държавният секретар Джеймс Бейкър и канцлерът Хелмут Кол му обещаваха. После критиците на Горбачов с лекота го обвиниха, че наивно е пропилял златната възможност, което довело до логичния край: крахът на Съветския съюз.

Малката метална фигурка на първия и последен президент на Съветския съюз, сложена пред “МИСЛИ”-те на Макиавели напомня, че предоверяването в политиката и на обещанията на политиците може да доведе до тъжни последици. Нещо, което виждаме днес във всички посоки. Както и усещаме мразовития полъх на зимата, пълна с обещания за танкери и втечнени надежди.

Моят колега Хю Сайди, който в продължение на близо половин век водеше рубриката “Президентството” в някога елитното списание “Тайм”, описва с гордост и горест как пред очите му 11 американски президенти са строели кули от слонова кост, илюзии и обещания. Някои са успели повече в строителството, други не. И той също напомня като Чжоу Енлай, че трябва да изчакаме, преди да отсечем с перото как да оценяваме Бил Клинтън: по случая със сочната Моника или по Югославия . Деликатна материя е оценяването.

И Горбачов изпита лично огорчението: едни изтъкваха куража му, други - наивността и нарцисизма му.

На Путин и на Байдън днес остава да решат какво да правят с този клет свят, който се търкаля като снежна топка надолу, докато безпомощна Европа гледа с отчаяние нагоре към облаците в очакване на Годо…