Ветеринари изплакаха пред Lupa.bg: Превръщат ни в пъдари

Зоомедиците ще бъдат солено глобявани, ако си затварят очите за нелегалните задни дворове

Топ
15:18 - 15 Ноември 2019
1375
Ветеринари изплакаха пред Lupa.bg: Превръщат ни в пъдари

Промени в Закона за ветеринарноомедецинската дейност превръщат ветеринарните лекари в пъдари, алармират пред Lupa.bg зоомедици.

Лекари, избрани от Областната колегия на българския ветеринарен съюз,  ще дебнат животновъдите да не отглеждат незаконно добитък. Стопаните ще имат право да се грижат за 3 прасета, 2 крави и 5 овце. Ако бройката на животните е превишена, ще бъдат санкционирани от ветеринара за това. На него ще му е трудно да си затвори очите за открити нередности, тъй като глобата, която трябва да плати за несвършената си работа, е между 400 и 2000 лв.

 „Никой не казва кой ще плаща на ветеринара да обикаля стопанствата. Той ще отговаря поне за няколко населени места. С това на практика се връща участъковата система. Министър Танева първо я отмени, сега я възстановява”, коментира пред Lupa.bg д-р Вяра Гришина.

Д-р Вяра Гришина

Тя обърна внимание, че ветеринарът, поел няколко стопанства, няма да може да сключва договори с големи ферми. „Това е поредното безумие, заради което ние сме ощетени. Стопаните могат да ни сменят, но ние тях не”, допълни медикът.