Ветото на София над Скопие пада в Париж?

Свят
11:39 - 31 Май 2022
5293
Ветото на София над Скопие пада в Париж?

Ветото на София над Скопие за бъдещото присъединяване на РСМ към ЕС минава през "парижко споразумение" под егидата на френския президент Еманюел Макрон. Че българският му колега Румен Радев и премиерът Кирил Петков се готвят за визита в Париж съобщи БГНЕС. 

А Петков нито отхвърли, нито потвърди новината. 

Медията се позовава на участници в последното заседание на коалиционния съвет в състав Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов. 

"Не мога да потвърдя отделни покани или непокани. Темата е в ръцете на дипломатите. На ниво МВнР се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможност за напредък по темата РС Македония. Но не може нищо да потвърдя", каза министър-председателят пред журналисти в европейската столица. 

Разговорите на Кирил Петков с Макрон станаха интензивни през последните седмици в контекста на очакваното приемане на партия "Продължаваме промяната" в евролибералното семейство на "Обнови Европа", където членува и самият френски президент.