Ветото върху промените в Закона за МВР не мина

Политика
11:27 - 01 Юли 2020
2380
Ветото върху промените в Закона за МВР не мина

Със 136 гласа "за" и 59 "против" депутатите приеха повторно Закона за МВР и така преодоляха президентското вето. Румен Радев получи подкрепата само на депутатите от "БСП за България". 

Държавният глава върна за ново обсъждане текстове, които според него дублират функции на НСО. Идеята МВР също да охранява хора създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс без гаранции за по-голяма сигурност, бяха аргументите на Румен Радев.

Законопроектът бе приет на второ четене от парламента на 11 юни и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 22 юни. Несъгласието на президента е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Според държавния глава дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

"Да говорим за дублиране на функции в Закона за МВР е абсолютно некоректно - става дума за взаимодействие. Налице е абсолютно неразбиране на един от основните принципи, заложени в нашето законодателство - принципа на взаимодействие между държавните органи", каза по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.